facebook
27/01/2023

Ovde ide vaša reklama

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Obeležavanje 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno je 1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše osnaživanje i pomogne u stvaranju realnih mogućnosti osoba sa invaliditetom u njihovom svakodnevnom susretanju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću. Jedna milijarda ljudi, ili 15% svetske populacije, ima neki oblik invaliditeta. Prevalencija je veća u zemljama u razvoju, gde osobe sa invaliditetom češće imaju niži stepen obrazovanja, lošije zdravstvene ishode, niži nivo zaposlenosti i veće stope siromaštva.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma nosi naziv „Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u podsticanju pristupačnog i pravednog sveta“. Promovisanjem i osnaživanjem osoba sa invaliditetom poboljšavamo njihove sopstvene kapacitete i podržavamo ih u postavljanju sopstvenih prioriteta. Osnaživanje uključuje ulaganje u ljude u posao, zdravlje, ishranu, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Inkluzija osoba sa invaliditetom je osnovni uslov za poštovanje ljudskih prava, održivog razvoja i mira i sigurnosti. Posvećenost ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom nije samo stvar pravde; to je ulaganje u zajedničku budućnost. Integrisani pristup je jedini način da se osigura da osobe sa invaliditetom neće biti zapostavljene.

Globalno obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 2022. odnosi se na teme inovacija i transformativnih rešenja za inkluzivni razvoj, obuhvatajući različite interaktivne dijaloge kroz sledeće tematske oblasti:

Inovacija za inkluzivni razvoj osoba sa invaliditetom u zapošljavanju: ovaj dijalog će se baviti vezama između zapošljavanja, znanja i veština potrebnih za pristup zaposlenju u inovativnom, brzo promenljivom tehnološkom okruženju.
Inovacije za razvoj inkluzivne osobe sa invaliditetom u smanjenju nejednakosti: ovaj dijalog će se baviti inovacijama, praktičnim alatima i dobrim praksama za smanjenje nejednakosti u javnom i privatnom sektoru, koji uključuje osobe sa invaliditetom i koji su zainteresovani za promovisanje različitosti na radnom mestu.
Inovacija za inkluzivni razvoj osoba sa invaliditetom: sport kao primer: sektor u kome se svi ovi aspekti spajaju; sport kao primer dobre prakse.

Izvor: www.idpwd.org

Foto: www.zjz.org.rs/

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari