28/11/2022

Deliverko.rs dostava

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

ZJZ Šabac : 8. novembar – Evropski dan zdrave hrane i kuvanja sa decom

Evropski dan zdrave hrane i kuvanja  sa decom ima za cilj da podigne svest o uticaju koji ima učenje dece o osnovnim principima pravilne  ishrane. Navike o pravilnom načinu ishrane počinju da se formiraju u najranijem detinjstvu. Ukoliko deca nauče da uživaju u kuvanju, jedu zdravo i vežbaju redovno od ranog detinjstva, mnogo je veća verovatnoća da će nastaviti sa takvom praksom i u kasnijem periodu života. Ovakvo ponašanje bi moglo doprineti smanjenju gojaznosti u Evropi, a kod odraslih  osoba bi bila jasnija potrebe za uravnoteženom ishranom i fizičkom aktivnošću. Gojaznost dece u Evropi raste alarmantnom brzinom i ubrzava se rapidno.

Stručnjaci upozoravaju da je prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu vodeći uzrok prevremene onesposobljenosti i smrti, kao i faktor rizika za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma u odraslom dobu, ali i sve prisutnijih u dečjem uzrastu. Takođe naglašavaju da preko 60% dece koja imaju prekomernu težinu u detinjstvu i u kasnijim godinama ima problema sa gojaznošću.

Prekomerna težina u dečijem uzrastu dovodi do deformiteta kostiju i skeleta, lošeg držanja i nepravilnog razvoja tela, loše koordinacije i kontrole pokreta, nespretnosti i češćih povreda. Važno je ukazati da gojazna deca često imaju i mentalnih problema i da su sklonija depresiji, jer su izloženi pritiscima i podsmehu. Gojaznost se može prevenirati. Važno je od najranijeg uzrasta učiti decu šta je pravilna ishrana i pomoći im da ovladaju osnovnim veštinama zdrave pripreme obroka. To može biti izuzetno zabavno i deci i roditeljima. Navike u ishrani koje se usvoje u ranom uzrastu nose se kroz celi život i ukoliko su pogrešne mora se uložiti dodatni trud i napor da bi se promenile  u korist dobrog zdravlja.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Šabac

Mesto za reklamu

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari