27/11/2022

Deliverko.rs dostava

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

U Službu za ginekologiju i akušerstvo stigao novi ultrazvučni aparat

Novi ultrazvučni kolor dopler 3D aparat, stigao je u Službu za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice „Dr Laza К. Lazarević“ Šabac. Reč je o aparatu proizvođača Dženeral Ilektrik model Voluson P8, koji je naša ustanova dobila na javnom konkursu Ministarstva pravde Republike Srbije o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet).

Кako je istakao dr Borivoje Jadranović, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo, ultrazvučni aparat koji je dobila šabačka bolnica, jedan je od najboljih na tržištu, što će značajno podići nivo i kvalitet rada i ginekolozima i pacijentkinjama.

– Firma čiji smo aparat dobili u samom je vrhu među proizvođačima ultrazvučnih aparata. Ovim aparatom možemo dosta precizno da evaluiramo stanje ploda u stomaku majke, i sa velikom sigurnošću da utvrdimo težinu ploda i srazmerno tome na osnovu karličnih mera majke da procenimo da li možemo da je porađamo vaginalno ili da idemo, eventualno, na carski rez. Takođe, možemo da pratimo protoke krvi kroz posteljicu, odnosno stanje i stabilnost ploda – objašnjava dr Borivoje Jadranović.

U Službi za ginekologiju i akušerstvo, ultrazvučni pregledi rade se već 37 godina, a kako naglašava dr Jadranović, napredak medicine u oblasti ginekologije posebno se ogleda kroz razvoj tehnike, odnosno dijagnostičkih uređaja.

– Davnih godina ginekolozi su se orijentisali na osnovu šnajderskog santimetra i manuelnim ginekološkim pregledom, i tu je iskustvo lekara igralo veliku ulogu. Onda smo dobili „Кrecov“ aparat sa mehaničkom sondom koja nije bila komforna ni za pacijentkinje ni za lekare. Ta ogromna sonda mogla je da nam da samo orijentaciju da li ima jedna, dve ili tri bebe u stomaku, i koji deo prednjači, da li je to karlica, glava ili je dete popreko postavljeno. Tehnika se razvijala, donela je mnoge pogodnosti, dobijali smo sve savremenije aparate, a ovim novim ultrazvučnim aparatom biće svakako zadovoljeni visoki kriterijumi potrebni za rad – rekao je dr Jadranović.

Izvor: bolnica015.org.rs

Mesto za reklamu

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari