28/11/2022

Deliverko.rs dostava

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Održani 44. „Lazini dani“

U organizaciji Srpskog lekarskog društva – Podružnice Šabac, u petak su održani 44. „Lazini dani“, skup koji dugi niz godina okuplja lekare, stomatologe i farmaceute kako bi sa kolegama podelili svoja iskustva. Nakon dvogodišnje pauze zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane pandemijom Kovida 19, u šabačkom hotelu „Sloboda“ okupilo se nekoliko desetina lekara iz Šapca i okoline da odslušaju predavanja istaknutih stručnjaka.

– Potrudili smo se da ove godine nastavimo tradiciju i da podsetimo naše saradnike i naše doktore da „Lazini dani“ traju i da sa prisutnima podelimo iskustva iz raznih oblasti medicine. Ove godine sve su teme aktuelne iz razloga što su patologije koje se iz dana u dan pojavljuju, posebno vezane za Kovid 19, vrlo teške i dramatične, i potreban je kontakt sa kolegama iz drugih oblasti da bi što revnosnije lečili svoje pacijente – rekla je prim. dr Ljiljana Stanimirović, predsednica Srpskog lekarskog društva – Podružnice Šabac.

U ime Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, prisutne je pozdravio direktor dr Slobodan Popović, naglasivši da je ponosan što je rođen u gradu u kojem je rođen Laza K. Lazarević, zasigurno jedan od najvećih Srba, veliki književnik i veliki lekar. Malo je ljudi za koje se može reći da su u više oblasti učinili tako puno, a Laza K. Lazarević jedan je od njih.

– Ponosan sam što sam iste struke kao dr Laza K. Lazrević i što sam deo zdravstvene ustanove koja nosi ime ovog velikog čoveka. Svega 11 godina bio je lekar, a u ovoj profesiji ostavio je nemerljiv trag. Njegova veličina, talenat, predanost, radoznalost i želja za učenjem i usavršavanjem, doprineli su da o njemu sa podjednakim divljenjem govorimo duže od stotinu godina. Šapčani nikada nisu zaboravili Lazu i šta je sve učinio za našu nauku i kulturu – rekao je dr Slobodan Popović.

Manifestaciju „Lazini dani“ svečano je otvorio dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca koji je naglasio da je Šabac kao lokalna sredina u kojoj je najviši cilj omogućiti ljudima dobar i kvalitetan život, svesna da je to nemoguće ostvariti bez lekara i celokupne zdravstvene profesije. Osnivanje ove manifestacije pre više od 40 godina, i plemenita ideja nekoliko entuzijasta rešenih da u Šapcu zaživi godišnje okupljanje stručnjaka Srbije iz različitih oblasti medicine, događaj je od izuzetnog značaja za naš grad, rekao je gradonačelnik.

– S obzirom na to da zdravlje naših sugrađana u velikoj meri zavisi od dobrog zdravstvenog sistema, naša država i Grad Šabac biće uvek pouzdani partneri na putu daljeg unapređenja tog sistema. Uz pomoć države, naš grad dobiće novu bolnicu vrednosti preko 50 miliona evra čime će nivo zdravstvene zaštite u Šapcu i okolini biti podignut na dosta viši nivo. Grad Šabac će i u buduće podržavati manifestacije koje doprinose napredovanju u struci i edukaciji zaposlenih. Kroz Lazine dane, lekarska struka ima priliku da razmeni iskustva, različita znanja i doprinese zdravstvenim sistemu, na način na koji je to činio i Laza K. Lazarević, stručnošću i marljivošću – rekao je dr Aleksandar Pajić.

Svečanom otvaranju 44. „Lazinih dana“ prethodilo je polaganje venaca na spomenik ovom velikanu lekarske profesije i autoru bisera srpske književnosti u Gospodar Jevremovoj ulici. U ime Srpskog lekarskog društva – Podružnice Šabac, venac je položila predsednica prim. dr Ljiljana Stanimirović, dok je u ime Opšte bolnice to učinio direktor dr Slobodan Popović. Vence su položili i dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac i dr Aleksandar Peranović direktor PIO Fonda – Filijala Šabac.

Otvaranju 44. „Lazinih dana“ prisustvovali su njegovo preosveštenstvo vladika šabački Jerotej, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, predsednica vojvođanskog Srpskog lekarskog društva, predsednica Regionalne Lekarske komore Centralne i Zapadne Srbije. Svojim prisustvom, manifestaciju su uveličali još i direktori šabačke Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, šabačke filijale PIO fonda, kao i direktori domova zdravlja iz Šapca, Koceljeve, Ljubovije, Bogatića i Malog Zvornika.

U okviru stručnog dela manifestacije, održana su tri predavanja i to: Klinički aspekti osteoporoze i suplementacija u cilju smanjenja rizika za nastanak osteoporoze koje je održala prof. dr Ksenija Bošković, predavanje na temu Reproduktivno zdravlje žena održala je prof. dr Milena Mitrović, a predavanje Imunološki poremećaji i posledice infekcije Kovid 19 kod nevakcinisanih osoba održao je prof. dr Vladimir Jurišić.

Foto i izvor: Opšta bolnica „Laza K. Lazarević“ Šabac

Mesto za reklamu

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari