facebook
23/03/2023

Ovde ide vaša reklama

Od 12. do 18. marta – Svetska nedelja glaukoma

Glaukom je hronični, progresivni, degenerativni poremećaj optičkog nerva koji dovodi do karakterističnog oštećenja vidnog polja. Glaukom je drugi uzrok slepila, i što je najvažnije: nepovratan je.

Procenjuje se da oko 80 miliona ljudi širom sveta ima glaukom. Otprilike 1,5% do 2% stanovništva starijeg od 40 godina pati od njega i njegova incidencija raste sa starenjem. U svojim ranim fazama glaukom  je asimptomatski. Ako se ne leči, glaukom može napredovati i dovesti do  slepila. Periodično testiranje i odlazak na redovni oftamološki pregled omogućava ranu dijagnozu kako bi se sprečilo oštećenje vida.

Dva najvažnija tipa glaukoma su:

Glaukom uskog ugla ili akutni glaukom zatvorenog ugla nastaje kada iris u oku ometa odliv očne vodice, što uzrokuje značajno povećanje očnog pritiska, bol, zamagljen vid i crvenilo oka.

Hronični glaukom ili glaukom otvorenog ugla nastaje kada je očni pritisak visok, ali simptomi u početku nisu evidentni. To je razlog zašto se obično ne dijagnostikuje dok ne počne da utiče na vid i dovede do njegovog slabljenja i gubitka.

Glaukom se može klasifikovati i prema poreklu: primarni, ako ne postoji specifičan uzrok osim genetske osnove, ili sekundarni, kada je nastao zbog drugog primarnog uzroka koji ga generiše.

Glaukom je moguće lečiti  lekovima, kapima za smanjenje očnog pritiska, laserom ili operacijom. Svaki slučaj može zahtevati jedan ili više ovih tretmana tokom vremena. Veoma je važno da pacijent striktno poštuje uputstva lekara da bi tretman bio efikasan. Nijedan od tretmana ne leči bolest definitivno, ali je u većini slučajeva može kontrolisati i sprečiti gubitak vida.

Svetska nedelja glaukoma je globalna inicijativa Svetske asocijacije za glaukom u cilju podizanja svesti o glaukomu. Кroz niz angažovanih aktivnosti širom sveta, pacijenti, lekari, zdravstveni službenici i opšta javnost su pozvani da doprinesu očuvanju vida. Važno je potsetiti sve na neophodnost  redovnih  provera oka (i optičkog nerva) kako bi se glaukom otkrio u što ranijoj fazi.

Izvor: World Glaucoma Week, March 12-18, 2023; www.worldglaucomaweek.org

Foto/printscreen/zavodzajavnozadravlješabac

Ovde ide vaša reklama

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Svi komentari