facebook
27/01/2023

Ovde ide vaša reklama

OB Šabac: Vanredni nadzor u bolnici zbog slučaja preminulog novorođenčeta

Povodom napisa o smrti novorođenčeta u medijima i optužbi za nesavesno postupanje lekara, Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu oglasila se sledećim saopštenjem za javnost:

„Trudnica je u porodilište primljena 7. januara 2023. godine uveče, a po dolasku urađeni su joj laboratorijski nalazi koji su bili uredni. Dva dana kasnije, 9. januara u večernjim satima dobila je porođajne bolove.

Uprkos pokušajima da se trudnica porodi prirodnim putem, odnosno vaginalno, doneta je odluka da bude porođena carskim rezom, s obzirom na to da je uočeno da bebina glava stoji visoko nad karličnim ulazom. Sve vreme praćeni su vitalni parametri i bebe i majke, odnosno CTG zapisi bili su sve vreme dobri. Ovo navodi na zaključak da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili da je pretrpela traumu.

Dete je rođeno 10. januara, po rođenju beba je odmah zaplakala, a na osnovu opšteg stanja dobila je visoku ocenu 9.

Osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem. Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku da dete bude prebačeno na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Dete je sanitetom otpremljeno na dečiju kliniku, gde tokom noći dolazi do pogoršanja stanja, potom i smrti novorođenčeta. Naložena je obdukcija nakon koje će se znati tačan uzrok smrti deteta.

Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” Šabac formirala je komisiju koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada, a vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja po hitnom postupku biće obavljen već u ponedeljak“

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari