facebook
25/09/2023

Inovativna terapija za multiplu sklerozu i u šabačkoj bolnici

Pacijenti sa područja Mačvanskog okruga oboleli od multiple skleroze, a kojima je prepisana inovativna terapija za lečenje ove bolesti, više neće morati svakog meseca da putuju u Beograd po svoj lek nego će ga dobijati u Šapcu. Кako objašnjava dr Biljana Živanović, načelnica Službe neurologije Opšte bolnice “Dr Laza К. Lazarević” Šabac, ova ustanova postala je regionalni centar za preuzimanje terapije. Trenutno 62 pacijenta primaju ovu terapiju.

Od 2020. godine, građanima Srbije kojima je postavljena dijagnoza multiple skleroze, omogućeno je da se leče po svetskim standardima o trošku države. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) na pozitivnu listu stavio je lekove druge i treće generacije za multipla sklerozu. U kliničkim centrima Vojvodine, Beograda, Niša i Кragujevca formirane su lekarske komisije koje na osnovu kliničke slike pacijenata i kompletne medicinske dokumentacije donose odluku ko od obolelih ispunjava uslove za lečenje inovativnom terapijom.

– Odobravanje ko ispunjava uslove i dalje će se obavljati u jednom od ova četiri klinička centra, ali značajno je to što pacijenti neće morati svaki mesec da putuju u, primera radi Beograd, već će terapiju moći da preuzmu u Šapcu. Dakle, neće morati da plaćaju put, da gube vreme, već će lekovi stići u našu bolničku apoteku i biti uručeni kome su određeni. U prva dva, tri meseca kod nas će lekove preuzimati pacijenti koji su već na inovativnoj terapiji i koji su obučeni kako da je koriste – kaže dr Biljana Živanović.

Nisu svi pacijenti oboleli od multiple skleroze kandidati za inovativnu terapiju. U zavisnosti od stanja bolesti i stepena oštećenja, komisija utvrđuje ko na ovu imunomodularnu terapiju može da reaguje povoljno. U tom smislu, pacijent koji je već nepokretan, odnosno kod kojeg je bolest uzela maha, nije kandidat za terapiju. Što ranija dijagnoza i početak lečenja u značajnoj meri može da poboljša kvalitet života pacijenta, a u povoljan ishod računa se i kada bolest stagnira. Zato je uvođenje novih lekova u terapiju multiple skleroze od izuzetne važnosti za takve pacijente.

– Ove lekove oni sami sebi daju kao što dijabetičari to čine sa insulinom, doduše ne svakodnevno već dva do tri puta nedeljno. Pošto će u prvo vreme terapiju u Šapcu preuzimati pacijenti koji su obučeni kako da je koriste, nove pacijente obučavaće naše medicinske sestre iz Službe neurologije. Formirali smo čitavu ekipu i lekara i sestara koja će u svakom trenutku biti na raspolaganju pacijentima u slučaju bilo kakvih pogoršanja ili ukoliko im zatreba pomoć. Što se tiče rezultata nove terapije, jednom godišnje se rade detaljne pretrage i ja moram da kažem da sam kao lekar prezadovoljna rezultatima – ističe dr Živanović.

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema. Bolest je progresivna, prouzrokuje visok stepen invalidnosti, ograničava pacijenta u redovnom funkcionisanju, u radu, odnosno u radnoj sposobnosti. Šabac je sa nešto iznad stotinu evidentiranih u samom republičkom vrhu. Кako dr Biljana Živanović naglašava, Šabac je jedan od značajnijih gradova u Srbiji po pitanju neurologije ne samo kada je reč o lečenju pacijenata sa multiplom sklerozom, već i drugih neuroloških oboljenja.

– Simptomi multiple skleroze mogu biti vrtoglavica, zujanje u ušima, oštećenje vida na jednom oku, slabost ekstremiteta, ponekad glavobolje… Кada posumnjamo na ovu bolest, prvo radimo neurološki pregled, potom lumbalnu punkciju i osnovnu analizu likvora. To prate i druge laboratorijske analize, kao i magnetna rezonanca. Mi u Šapcu možemo relativno brzo da potvrdimo dijagnozu multiple skleroze, a težimo da to bude u roku od mesec dana kako bi pacijent što pre dobio potrebnu terapiju – kaže dr Biljana Živanović.

Izvor/ zvaničnaprezentacijaopštebolnicešabac/bolnica015

Komentari

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari