facebook
23/03/2023

Ovde ide vaša reklama

„HPV imunizacija u Srbiji-šta smo naučili i kako da je unapredimo”

Dana 24. i 25.02.2023. godine, u organizaciji Merck Sharp &Dohme doo (MSD),, održan je sastanak
“ HPV imunizacija u Srbiji- šta smo naučili i kako da je unapredimo”. U uvodnom obraćanju direktorka Instituta „Batut“ prof. Dr Verica Jovanović pozdravila je sve prisutne i napomenula da je zajednički cilj da intenziviramo sprovođenje HPV imunizacije, intenziviramo skrining i zaštitimo decu i adolescente u Srbiji.
Prof. dr Miloš Marković, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu održao je predavanje na temu Pitanja I odgovori u vezi HPV imunizacije , gde je pričao o strukturi samog HPV virusa,onkogenom potencijalu virusa, infekciji virusom, putu prenosa, toku infekcije.
Poseban deo posvećen je sastavu vakcine protiv HPV virusa, odnosno bezbednosti i imunogenosti i efikasnosti ove vakcine.
Dr Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje Srbije, održala je predavanje HPV imunizacija u Srbiji-Prvi rezultati i predlozi za dalju implementaciju , gde se osvrnula na rezultate do sada postignute, kada je ova vakcinacija u pitanju.
Dr Denis Baš , predsednik Udruženja primarnih pedijatara iz Slovenije predstavio je primere dobre prakse u Sloveniji, naveo je aplikacije i vebsajtove (CEPINFO,MOJOTROК, www.cepljenje.info) na kojima se mogu naći korisne informacije I odgovori u vezi sa HPV imunizacijom.
Dr Milko Joksimović, iz Instituta za javno zdravlje Crne gore , predstavio je primere dobre prakse HPV imunizacije u Crnoj Gori, gde je naveo korisne vodiče dobre prakse koje je napisala SZO.
Narednog dana organizovane su radionice sa ciljem pripreme plana aktivnosti sa akcionim planom za osnaživanje roditelja, adolescenata I opšte javnosti u donošenju odluka u cilju prevencije HPV infekcije.
Na ovoj radionici učestvovali su Jelena Parezanović iz Ministarstva prosvete Republike Srbije, dr Jelena Mitrović, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica i dr Dragoslav Popović iz Udruženja za Javno zdravlje Srbije.
Učesnici su izneli svoja mišljenja i predloge kao bi se imunizacija sprovela što lakše i u što većem broju. Razmatrani su načini komunikacije sa decom, sa roditeljima, sa pedijatrima i školama. Razmatrane su najbolje strategije koje bi dovele do povećenja obuhvata imunizacije, razmatrano je kako bi najbolje bilo delovati na nacionalnom, a potom na okružnom i na kraju na opštinskom
nivou.
Na kraju sastanka učesnici su uporedili rezultate svojih planova i složili se da:
aktivnosti budu organizovane hijerarhijski, od Ministarstva zdravlja preko Instituta za Javno zdravlje,
Zavoda za javno zdravlje do zdravstvenih ustanova na svim teritorijama.
Potrebno je da se izradi što više promotivnog materijala, da se edukuju roditelji, da se edukuju deca i da se što više poradi na komunikacionim sposobnostima pedijatara i ginekologa.
Na ovom sastanku predstavljen je promotivni film Zavoda za javno zdravlje Šabac, koji je prihvaćen sa velikim odobravanjem kao odličan primer promocije HPV vakcinacije.

Svi prisutni ostaju u daljem kontaktu radi sprovođenja svih navedenih ideja u delo.

Izvor/zavodzajavnozdravlješabac

Ovde ide vaša reklama

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari