facebook
27/01/2023

Ovde ide vaša reklama

Da li ste primetili pomake u zdravstvenoj zaštiti vredne 54 milona evra? – Završna konferencija DPRZS

Povodom završetka Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije (DPRZS) Ministarstva zdravlja, u Beogradu je održana završna konferencija na kojoj su, u prisustvu ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić,  predstavnika Svetske banke (SB), Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Delegacije EU u Srbiji i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnika velikog broja zdravstvenih ustanova naše zemlje, predstavljeni ostvareni rezultati i realizovane aktivnosti u periodu 2015 – 2022. godina. U ime Opšte bolnice „Dr Laza К. Lazarević“ Šabac, završnoj konferenciji prisustvovao je direktor dr Slobodan Popović.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić istakla je „da smo zahvaljujući ovom projektu koji strpljivo sprovodimo 7 godina, zahvaljujući namenskom kreditu Svetske banke od 54 miliona evra, bili u mogućnosti da najzad usvojimo standarde jednog sređenog zdravstvenog sistema – da otpočenemo digitalizaciju uvodeći elektronski recept,  da uvođenjem informacionih sistema standardizujemo nivo zdravstvene usluge, da uvedemo pravilnike o kvalitetu tih usluga, da se uhvatimo u koštac sa problemom preteranog korišćenja antibiotika, da najzad utvrdimo realnu cenu koštanja zdravstvene usluge – tzv.nacionalni kosting, da efikasno koristimo i projektujemo mrežu zdravstvenih ustanova. Ovaj projekat nam je, na kraju, pomogao i da dođemo do najranjivijih kategorija našeg društva i da njima pružimo ruku zdravstvenih radnika – čovek u belom mantilu sada je još dostupniji starima, mladima, pacijentima koji boluju od kancera, ljudima sa posebnim potrebama, Romima…“

Posebno je istaknuto da je u okviru DPRZS nabavljeno i instalirano 12 tehnološki najsavremenijih linearnih akceleratora (aparata za zračnu terapiju) za pet onkoloških centara (Beograd, Sremska Кamenica, Niš, Кragujevac i Кladovo), što je značajno povećalo nivo kvaliteta zračne terapije pacijentima obolelim od malignih bolesti.

Projekat je počeo u maju 2015. godine i završava se 31. decembra 2022. godine.

Izvor: Bolnica 015

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari