facebook
25/09/2023

Šapčanke koje su postale važne za istoriju

Povodom Dana žena koji se proslavlja na međunarodnom nivou tu smo da istaknemo značajne žene Šapca, koje su svojim obrazovanjem, emancipacijom, dostignućima i sposobnošću razbijale predrasude i zalagale se za ravnopravnost polova, dokazujući da i žene treba da imaju jednaka prava i uslove.

Tomanija Obrenović

Bila je supruga kneza Jevrema Obrenovića, čija je vladavina zauvek promenila ovaj grad. Pamtili su je kao lepu, inteligentnu i visprenu ženu, koja ni posle prerane smrti troje od devetoro dece nije skrivala ambicioznost i vlastoljubivost. Ona je bila suprugova savetnica i desna ruka. Jevrem je od ženidbe do 1831. godine gospodario Šapcem, pretvorivši ga u uglednu varoš u kojoj je, zahvaljujući njemu, otvorena prva bolnica, apoteka, kasarna… Bilo je to zlatno doba grada u koji je stigao i prvi fijaker u Srbiji, ali i evropska moda. I dok su se u zemlji još svirale gusle, Jevrem i Tomanija su iz Sombora doveli uglednog učitelja muzike Josifa Šlezingera, da na klaviru podučava njihovu decu.

Šapčanke koje su postale važne za istoriju

Ana Obrenović (Anka)

Ana je ćerka Jevrma i Tomanije, a posebno je važna za početke srpske književnosti i obrazovanja. Imala je učitelje klavira i gitare, i ostala upamćena kao „prvonačelna srpska spisateljica“. Njeni prevodi (sa nemačkog) bili su prvi književni radovi neke žene u postotomanskoj Srbiji. Od Anke, otvorena su vrata obrazovanja ženske dece, a po nagovoru vaspitačice Tine Tirol, vodila je dnevnik stvarajući tako prvenac u ženskoj dnevničkoj literaturi. Emancipovana po oblačenju i ponašanju, Anka je žena koja je vrlo beskompromisno živela.

Šapčanke koje su postale važne za istoriju

Draga Ljočić

Dr Draga Ljočić je rođena u Šapcu i bila je prva srpska lekarka, feministkinja i sifražetkinja. Medicinu je studirala u Cirihu, kao jedna od retkih žena studenata medicine u to vreme. Bila je velika filantropkinja i zaštitnica dece. Energično se zalagala za otvaranje dečijih bolnica i izgradnju domova za nezbrinutu decu. Draga je od mladosti vodila ličnu borbu za izjednačavanje muškaraca i žena i tu borbu je prenosila i na ženske organizacije koje je osnovala sa svojim malobrojnim istomišljenicima. Javno se zalagala za sticanje prava glasa za žene i socijalnu jednakost. Kao bolničarka, a kasnije i lekarka, učestvovala je u srpsko-turskim ratovima, srpsko-bugarskom ratu u 19. veku, kao i balkanskim i Prvom svetskom ratu, i tako pokazala svoje neupitno rodoljublje i lojalnost otadzbini.

https://www.rasejanje.info/wp-content/uploads/2020/09/dr-draga-ljocic-688x1024.jpg

Jelena Spiridonović Savić

Jelena ili Jela, rođena je u Šapcu 1890. i bila je srpska pesnikinja, pripovedačica i esejestkinja. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Šapcu 1906. a potom je dobila vrhunsko obrazovanje na francuskm koledzu u Trstu, da bi studije filozofije nastavila u Beču, Njujorku i Milanu. Kao pesnikinja oglasila se prvi put 1919. zbirkom pesama Sa uskih staza. Između dva svetska rata hvaljena je od domaće i inostrane kritike i prevođena na nekoliko stranih jezika. Posle drugog svetskog rata, nemilost komunističkog režima joj zbog jedne zbirke pesama oduzima pravo glasa. Danas je, nažalost, ona zaboravljena pesnikinja.

Šapčanke koje su postale važne za istoriju

Pored poznatih žena rođenih u Šapcu, brojne su i one koje su u našem gradu završavale školu ili boravile. Tako se Mileva Marić Ajnštajn jedan period školovala u Šapcu, a Isidora Sekulić je izjavila da opaža da je ovde „uvek postojala klica za izvestan život, koji nije postojao u drugim mestima u unutrašnjosti“.

Foto: Wikipedia

Komentari

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari