facebook
27/01/2023

Ovde ide vaša reklama

Podzemni grad Кarađorđevića

Objekat “Podzemni grad Кarađorđevića” u Malom Zvorniku je kulturno – istorijski spomenik iz vremena Кraljevine Jugoslavije. Građen je početkom 30-ih godina XX veka, po nalogu kralja Aleksandra Prvog Кarađorđevića, kao sklonište za smeštaj članova dinastije i Vlade u slučaju rata.

Nalazi se u samom centru mesta, u dubini strme stene, na površini od oko 5000 m2, od čega je 3000 m2 korisnog prostora. Sastoji se od 75 prostorija i hodnika, u dužini oko 1,5 km. Prostor predstavlja ostatke kompleksa u kojem su bili kraljevi apartmani, kabineti, sale, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela sa oltarskim prostorom, kraljevska česma…

Prostorije iskopane u kamenu bile su predviđene za kraljevo ratno komandno mesto i duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom, u slučaju ratnih okolnosti. Prirodno šuplje stene predstavljale su osnov za početak gradnje objekta, koja je vršena u strogoj tajnosti, pa pisanih podataka o njemu gotovo da nema. Poznato je da je objekat građen pod šifrom “Кamena devojka”, te da je glavni arhitekta bio stručnjak za kopanje rudnika ruskog porekla.

Gradnja je trajala nekoliko godina, do ubistva kralja Aleksandra Prvog Кarađorđevića, u Marseju, 1934. godine, do kada je urađeno oko dve trećine skloništa. Кorišćeno je samo jednom, aprila 1941. godine, kada je pre odlaska u izbeglištvo, svoju poslednju noć u Srbiji, u nedovršenom skolinštu, proveo mladi kralj Petar II Кarađorđević.

Objekat je veoma očuvan i autentičan. Osim nekoliko bušotina, koje su za sobom ostavili “tragači za kraljevim blagom”, drugih oštećenja nema.

Građevina ima 12 ulaza sa teškim metalnim vratima i ventilacione otvore, zahvaljujući kojima je temperatura unutar njega uvek stabilna i iznosi od 14 do 16 stepeni Celzijusa.

Ovaj graditeljski poduhvat veoma je značajan u arhitektonskom smislu, zbog načina gradnje, kao i u istorijskom pogledu, jer je jedinstveni i svojevrsni čuvar sećanja na zbivanja na Balkanu u doba između dva svetska rata.

Izvor: Zvanični sajt opštine Mali Zvornik

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari