Šabac

24°C
Clear sky
29/09/2022

Deliverko.rs

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Kad je grof Drakula upravljao gradom na Savi

Arhitekta Dragoljub Milutinović je u potrazi za planovima šabačkog utvrđenja saznao za spise srednjovekovnog autora Bonifinija. U njima je pronašao podatak da je grof Drakula vladao na ovim prostorima. Zapravo, ne grof Drakula, već Vlad III Cepeš, vlaški knez i jedan od vladara iz prošlosti koji već vekovima privlači pažnju čitavog sveta. Njegovoj prepoznatljivosti je posebno doprineo irski pisac Brem Stoker kojem je grof poslužio kao inspiracija za roman „Drakula“.

Velika reka koja protiče pored Šabačke tvrđave, nјen huk i noćni zvuci, samo doprinose urbanoj legendi da duh strašnog grofa šeta uskim prolazima Starog grada. Mnogi, prvenstveno mladi ljudi, već decenijama svoju hrabrost dokazuju noćnom šetnjom zidinama Tvđave. Tačnije, samo malim ostatkom nje, gde po urbanoj legendi, obitava, bar povremeno, duh strašnog vlaškog kneza.

Kako je Drakula došao u Šabac?

Prema izvorima Ratnog arhiva u Beču, Vlad III Cepeš je pod zidine tadašnjeg Zaslona, odnosno današnjeg Šapca, došao 1476. godine sa vojskom koju je predvodio ugarski kralj Matija Korvin. Korvin, znajući iz priča da je Vlad bio posebno ogorčen na Turke, izvukao ga je iz tamnice kako bi mu se pridružio u napadu na Šabac, koji su držali Turci. Pored, iz pogrešnih razloga čuvenog vlaškog kneza u Korvinovoj vojsci bio je i despot Vuk Grgurević, poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk. Prema nekim izvorima, Vlad III se posebno isticao u borbama za Šabac. Postoji čak i legenda da je oko hiljadu preostalih Turaka u Šapcu nabijao na kolac i puštao niz reku Savu.


Opsada grada na Savi počela je 12. januara 1476. godine i trajala je 33 dana. Uporedo sa Osmanlijama, ugarska vojska borila se i sa hladnoćom, poplavama i snežnim vejavicama. Uprkos tome, rešeni su bili da po svaku cenu isteraju Turke iz Šapca, što se i dogodilo 15. februara. Posle ovoga Vlad Cepeš je neko vreme upravljao gradom, a kako i koliko ne zna se, jer Bonifinijevi spisi to ne preciziraju. Neki iz ovoga zaključuju da možda današnja vlast i nije tako loša, jer su motke i gumeni čekići ipak bolji od kolaca. A drugi smatraju da je to zapravo začetak duge loze upravitelja ovim gradom, sa retkim izuzecima, koji Šapčanima redovno i obilato piju krv.

U svakom slučaju, prošetajte se do Starog grada uveče i oslušnite zvukove reke i vetra koji se slamaju o zidove Tvrđave. Možda baš vi otkrijete tajnu duha koji šeta među njenim zidinama.

Foto: Wikipedia

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari