facebook
27/01/2023

Ovde ide vaša reklama

Nastavljaju se blokade poljoprivrednika po Srbiji

U zgradi Vladi Srbije završen je sastanak između premijerke Srbije Ane Brnabić i nezadovoljnih poljoprivrednika. Kako javlja reporter portala Nova.rs, suštinski još uvek nije postignut dogovor, a poljoprivrednici su rekli da će odgovor na njihove zahteve dobiti u narednih sat i po vremena na mejl i dodali su da protesti i dalje traju dok se ne prihvate zahtevi.

Oni ističu da protesti i dalje traju i da će se nastaviti ako Vlada ne prihvati zahteve.

Govoreći o blokadama, oni su naveli da za sada neće blokirati Beograd, ali da će blokirati ostale delove gde su do sada već bili protesti.

Kako su rekli poljoprivrednici nakon sastanka, iz Vlade su im ponudili 535 evra po toni suncokreta, dok su paori tražili 700 evra.

Kada se govori o gorivu, poljoprivrednici su tražili da plaćaju cene goriva bez akciza, na šta su im rekli da je to nemoguće i da će im vraćati 22 dinara po litru.

Što se tiče uvoza i izvoza, za izvoz su se dogovorili, tako će biti ukinuta zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika iz Stiga Nedeljko Savić rekao je za Nova.rs u sredu šta su teme sastanka u Nemanjinoj 11.

„Tema je da nam se ukine zabrana izvoza proizvoda i da se podigne cena jestivog ulja u prodavnicama… Mi tražimo da izvozimo rafinirano ulje i nadamo se da će to biti obezbeđeno“, kratko je ranije naveo za Nova.rs Savić.

Inače, ovom sastanku prisustvuju i poljoprivrednici iz Novog Sada, nakon što im je odgovoreno da premijerka ne može da dođe u Novi Sad.

Mileta Bata Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je ranije da su glavne tačke spoticanja dogovora cena dizela i veštačkog đubriva.

„Mi smo obavili razgovor sa tehnčkim šefom kabineta tehničkog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i pomerili smo se sa mrtve tačke. On tvrdi, ali mi to nemamo napismeno, da će se danas ili sutra ukinuti zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Zapeli smo kod dizela i kod subvencionisanja veštakog đubriva. Kada je reč o đubrivu, tu nismo napravili nikakav pomak“, istakao je poljoprivrednik.

On je dodao da nafta za poljoprivrednike ne sme da bude viša od 150 dinara (sada 170 dinara).

„To je cena preko koje nećemo preći, a za đubrivo se nismo ni pomerili uopšte. Verujem da ćemo danas nešto rešiti za naftu, pa ćemo opet ostati ovde i nakon toga rešavati. Što se tiče cene suncokreta, mi smo se pridružili zahtevima udruženja iz Stiga i i dalje insistiramo na toj ceni“; podvukao je on.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Vojvodine, Stiga i Mačve prethodna dva dana protestovali su širom zemlje tražeći bolje manje cene goriva za traktore i kombajne, nižu cenu veštačkog đubriva i da im se omogući izvoz proizvoda kako bi konačno zaradili od prinosa.

Među mestima gde su organizovani protesti bili su Stara Pazova i Inđija, Novi Sad i Požarevac. Oni koji su se okupili u centru Novog Sada najavili su da će blokirati ceo grad ukoliko ih do sutra u 9 ujutru ne primi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Nakon te pretnje, pojavio se Nedimović lično, da ugasi požar.

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari