facebook
23/03/2023

Ovde ide vaša reklama

Međunarodni sajam poljoprivrede „Bogatić 2023“

Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2023”, drugu godinu za redom, održan je u srcu Mačve. U Sportskoj hali i na prostoru ispred, najsavremeniju opremu i tehnologiju u agraru predstavili su izlagači iz zemlje i regiona. Na jednom mestu poljoprivredni proizvođači bili su u prilici da se upoznaju sa raznovrsnom opremom za farmere, plastenicima, zalivnim sistemima, protivgradnom opremom, stočnom hranom i semenima, kao i najsavremenijim traktorima i mehanizacijom.

Foto: Mačva info

Na svečanom otvaranju najpre je okupljene goste, izlagače i zvanice pozdravio Teodor Teodorović, predsednik organizacionog odbora Sajma, a događaju su prisustvovale i brojne zvanice, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, načelnik Mačvanskog Upravnog okruga, Željko Marjanović, kao i predsednici i predstavnici gradova i opština sa kojima opština Bogatić blisko sarađuje.

Foto: Mačva info

“Sam izbor lokacije i termina za ovakvu prestižnu i priznatu sajamsku aktivnost, upućuje na neraskidivu vezu i povezanost poljoprivredne proizvodnje i plasmana proizvoda sa promocijom turističke ponude opštine Bogatić. Značaj održavanja ovog Sajma mora se sagledati u više dimenzija. Jedna od njih je neposredan uvid u stanje prehrambenih i proizvodnih mogućnosti naše države. Drugi aspekt se odnosi na promociju kvalitetnih prehrambenih proizvoda, zdrave hrane, ali i promociju poljoprivrede kao grane, uopšte. Treći segment jeste ne manje značajan, a odnosi se na uspostavljanje novih privrednih kontakata, razmenu informacija i saznanja o najnovijim trendovima, kako proizvodnim, tako i potrošačkim. Četvrti, značajni rezultat ovog sajma jeste produbljivanje dobre saradnje privrednih subjekata i resornog Ministarstava poljoprivrede. Opština Bogatić je u poslednjih nekoliko godina i u širim okvirima postala poznata po organizovanju mnogobrojnih manifestacija. Ipak, s obzirom na činjenicu da smo pretežno poljoprivredni kraj smatrali smo da je od nemerljivog značaja za ovo podneblje organizovanje događaja koji će dati jasan pečat našoj sveopštoj prepoznatljivosti i doneti očigledne benefite. Poznato je da svaki gost u jednoj sredini pamti obično nekoliko stvari, a jedna od njih, pored pejzaža i lica ljudi, jeste zasigurno ukus domaće hrane i kulinarske ponude. Uveren sam da ćete u našem malom, ali prijateljskom Bogatiću sve to doživeti, da ćete se osećati kao kod svoje kuće i poneti najlepše moguće utiske iz ove naše prelepe mačvanske ravnice. Nadam se i da ćete nam ponovo doći i sledeće godine kako bi se družili, razmenjivali međusobna iskustva i sklapali neka nova prijateljstva”, rekao je u svom obraćanju Teodorović.

Foto: Mačva info

Sajam je otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, koji je istakao da ova manifestacija pokazuje da, uprkos svim izazovima i poteškoćama, postoji snaga i potencijal poljoprivrede u našoj zemlji.
„Sajam je veoma posećen, ima mnogo izlagača, što nije ni čudo za srce Mačve, Bogatić. To jeste poljoprivredna opština i zaslužuje ovakav sajam. Pohvale Skupštini opštine Bogatić koja je prošle godine došla na ideju da ga organizuje. To je lepa prilika za razmenu iskustava i sticanje novih znanja. Nadam se da će iz godine u godinu biti sve posećeniji i sa više izlagača. Ono što je najbitnije za sve proizvođače sada i ubuduće je apliciranje za subvencije putem platforme e-agrar, što će biti mnogo jednostavnije i brže, bez odlazaka na razme šaltere i u razne institucije. Digitalizacijom ćemo dosta olakšati poljoprivrednim proizvođačima“, istakao je Bogićević.

Foto: Mačva info

Organizatori sajma, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, danas su na štandu Poljoprivredno savetodavne stručne službe iz Šapca, omogućili poljoprivrednim proizvođačima da se registruju na e-agrar. Na štandovima sajamske manifestacije u Bogatiću bilo je dostupno mnoštvo korisnih informacija za unapređenje poljoprivrene proizvodnje, a pored toga posetioci su mogli i da degustiraju brojne proizvode iz zemlje i regiona.

Izvor/mačvainfo

Foto/printscreen/macvainfo.rs

Ovde ide vaša reklama

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari