Šabac

25°C
Clear sky
29/09/2022

Deliverko.rs

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Gradonačelnik posetio domaćinstvo Marinkovića u Lipolistu

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetio je danas domaćinstvo Zorana Marinkovića, poljoprivrednika iz Lipolista, koji ima zasade voća na više od šest hektara. Na poslovima berbe angažovana je cela porodica, a po potrebi obezbeđuju dodatnu radnu snagu.

Kako je istakao dr Pajić, Grad je obezbedio 120 miliona na godišnjem nivou za podsticajne mere u poljoprivredi, kao i bespovratna sredstva u visini do milion dinara za kupovinu 34 nova traktora.

-Zoran Marinković, ugledni poljoprivrednik iz Lipolista, bavi se u osnovi voćarstvom. Na šest hektara ima zasađene zasade, višanja, oraha, šljiva i malina i upravo smo posetili berače tog „crvenog zlata“. Uverili smo se da je godina izuzetno rodna, da je cena izuzetno povoljna, oko 600 dinara u otkupu, da ima dovoljno berača.

Ovaj uzorni poljoprivrednik preda između šest i sedam tona godišnje i dobro je što se čitavo domaćinstvo bavi samo poljoprivredom. Podsticajnim merama koje je Grad predvideo želimo da osnažimo sve naše poljoprivrednike i pomognemo u ovim teškim vremenima da što više mladih ljudi ostane na selu i da se bave poljoprivredom. U samom Lipolistu je sedam poljopriverednih domaćinstava konkurisalo i dobilo sredstva za sedam novih traktora.  – podvukao je gradonačelnik Pajić.

Marinković ima tri ćerke, dva zeta i petoro unučadi i svi, kaže, pomažu koliko mogu, a posla za vredne ruke uvek ima. Zanimljivo je da se proizvodnjom maline bavi čak 40 godina. Poljoprivredom se bavim odavno. Uporedo sa tim sam radio 26 godina u zadruzi, ali kada je otac umro, a i prodata je i zadruga, okrenuo sam se isključivo poljoprivredi.

Maline su na oko 40 ari, višnje na dva hektara, šljive na dva i po hektara i imamo nešto oraha i kupine. Dobro je rodila malina i kupina, višnje je malo mraz oštetio, možda je ostalo 60 do 70 posto, a šljiva je ostalo oko 20 posto. Nešto radnika plaćam, ali većinom sve poslove završimo sami- istakao je Marinković i dodao da će, kad mlađe generacije stasaju, biti prostora da proširi svoje gazdinstvo, a i u saradnji sa Gradom nabaviće novu mehanizaciju pod povoljnijim uslovima.

Foto/printscreen/glaspodrinja

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari