facebook
12/05/2024
Pretraga
Close this search box.

Saopštenje NLS Šabac

Članovi pokreta “Novo lice Srbije” zajedno sa predsednikom pokreta Milošem Parandilovićem i predsednikom Izvršnog odbora Draganom Ninkovićem, prisustvovali su pomenu stradalim omladincima “Četničkog đačkog bataljona” 1944. godine u selu Popovi kod Bijeljine. Saopštenje prenosimo u celosti:

„MUČENIČKA SMRT ŠABAČKOG ČETNIČKOG ĐAČKOG BATALJONA
U proleće 1944- godine pri štabu Cersko majevičke grupe korpusa, formiran je „Prvi đački bataljon“. Činili su ga đaci i studenti koji su se već nalazili u jedinicama JVUO pod komandom majora Dragoslava Račića. Zbog sve većeg priliva šabačke omladine, studenata i đaka srednjih škola, u jesen iste godine formiran je i Drugi đački bataljon, a ova jedninica predstavljala je ne samo vojnu jedinicu, već i političko, intelektualno jezgro buduće generacije ravnogorskog naraštaja.
Prilikom povlačenja četnika, u Bosnu je prešao i Drugi đački bataljon, u sela Dvorovi i Djelovi. Komunistički čelnici, nažalost Srbi, izdali su naređenje da sve jedinice KNOJ- a koje se nalaze u Mačvi i na području Šapca hitno pređu Drinu, napadnu i unište Drugi đački bataljon, pod geslom da uništenje mora biti potpuno, uključujući svirepo streljanje i poslednjeg šabačkog đaka.
U zoru, 16. decembra 1944. godine partizani su prešli Drinu kod sela Badovinci, ušli u Popovo kod Bijeline i napali đački odred koji je bio smešten u kući Branka Erića. U neravnopravnoj borbi, đaci četnici, slabo naoružani borili su se viteški. Ubijene đake partizani su tovarili na volovska kola, a ranjene, vezane žicom, poveli prema Drini. U njivi Čedomira Gavrića, zemljoradnika iz Badovinaca, komunisti su zverski mučili zarobljene đake, terajući ih da golim rukama kopaju svoje rake.
Grupu đaka četnika, njih 64 sahranio je Živan Perišić iz sela Popovo. Njihova tela ležala su na ovom mestu čitavu deceniju, dok se roditelji nisu izborili da tela njihove dece budu položena u zajedičku grobnicu na šabačkom Donjošorskom groblju. Odobrenje za prenos posmrtnih ostataka izmolio je šabački sveštenik Iva Janković , a sahranjivanje tela obavljeno je u potpunoj tišini uz pismenu obavezu roditelja da će o tragediji svoje dece doživotno ćutati.
Grobnica srpskih sokolova i danas je stravično nema. Osim jedne crne mermerne ploče na kojoj piše: U Popovu 16.12.1944. godine- Bosna – sve je nemo.

Pokret “Novo lice Srbije” će se truditi da se za ovakve komunističke zločine sazna što više ljudi, kako nam se ne bi ponovio bratoubilački rat“ – navodi se u saopštenju NLS.

Komentari

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari