Šabac

25°C
Clear sky
29/09/2022

Deliverko.rs

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Završen 89. Vukov sabor

Završna svečanost 89. Vukovog sabora priređena je u nedelju 18. septembra na Saborištu u Tršiću. Saborski dani u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, po tradiciji traju nedelju dana, a započeli su u ponedeljak 12. septembra. Za sve poštovaoce Vukovog dela, tokom saborskih dana, pripremljeni su brojni i različiti sadržaji u Loznici i  Tršiću. Pokrovitelj 89. Vukovog sabora je Ministarstvo kulture i informisanja, a organizatori su Loznički centar za kulturu ,,Vuk Karadžić“ i grad Loznica.

Završnoj manifestaciji  Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, grada Loznice, susednih gradova i opština iz okruženja, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici Vukove zadužbine, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije.

Po tradiciji, manifestacija se otvara podizanjem saborske zastave i intoniranjem ,,Himne Vuku“ Stevana Stojanovića Mokranjca u izvođenju  hora Gimnazije ,,Vuk Karadžić“ iz Loznice. Pozdravnu reč i dobrodošlicu prisutnim gostima uputio je gradonačelnik  Loznice Vidoje Petrović, porukom da naša ćirilica neće propasti sve dok je naše književnosti. Čast da besedi na ovogodišnjem Saboru imao je i prof. dr Jovan Delić, dopisni član SANU, koji je govorio o obimu i izuzetnom značaju dela Vuka Karadžića, ističući posebno Srpski riječnik iz 1818. godine nazivajući ga ,,riznicom srpskog pamćenja“.

U nastavku završne svečanosti 89. Vukovog sabora, publika je imala priliku da gleda predstavu ,,Igre Vaska Pope“ u čast stogodišnjice rođenja Vaska Pope.

Prvi Vukov sabor održan je 17. septembra 1933. godine, kada je obnovljena i svečano otvorena Vukova rodna kuća u Tršiću. Od tada Vuku u spomen saboruje se svakog septembra u poslednju nedelju pred Malu Gospojinu. Sabor nije održan u dve ratne godine 1941. i 1944. godine.

Foto: InfoLo.rs

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari