facebook
23/03/2023

Ovde ide vaša reklama

Strip, strip – e, pa šta je!

Već nekoliko godina radionica stripa u Biblioteci šabačkoj okuplja mlade ljubitelje devete umetnosti. Čitaonica Odeljenja za decu je postala mesto okupljanja učenika Škole primenjenih umetnosti koji uz pomoć profesorke srpskog jezika i književnosti Bojane Jovanović i bibliotekarke Aleksandre Erdevički Tomić otkrivaju svet stripa. Tokom ove godine polaznici su imali priliku da stručne savete dobiju i od poznatih strip-autora poput Borisa Stanića, Vlade Aleksića i Zorana Jankovića, koji su zanimljivim i kreativnim radionicama ukazali na to kako se neka priča može pretočiti u strip.

Ovi mladi i talentovani strip-stvaraoci su učestvovali i na dva veoma zanimljiva konkursa. Na Strip-festu koji se organizuje u Paraćinu naši crtači su konkurisali sa zajedničkim ostvarenjem koje je nastalo po priči „Fantazija uma“ Uroša Petrovića. Ovaj strip je proizvod zajedničkih kreativnih snaga Nikoline Šokčanić, Ane Đorđević, Mihajla Sedlarovića, Luke Mijailovića, Tamare Savić i Ine Miletić. Taj strip je bio među 16 pohvaljenih od 130 pristiglih radova.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Strip-vesti raspisali su konkurs za 35. Izložbu autorskog stripa učenika Republike Srbije. Biblioteka šabačka je poslala šest radova od kojih je strip Ine Miletić „Baš liči na mene“ dobio pohvalu Novosadskog dečjeg kulturnog centra među 2869 pristiglih radova. Ovaj rad je predstavljen na izložbi koja je svečano otvorena 17. decembra 2022. godine u Novosadskom dečjem kulturnom centru. Veliki Inin uspeh je doneo mnogo radosti svim članovima strip-radionice Biblioteke šabačke.

Dobra atmosfera i velika kreativna razmena koja vlada na našim druženjima se nastavlja. Sprema se i veoma zanimljiv strip u pokretu, po motivima radio-drame „Кapetan Džon Piplfoks“, koji će biti predstavljen na Godišnjoj izložbi Odeljenja za decu u Galeriji Biblioteke šabačke povodom 100 godina od rođenja velikog Duška Radovića.

Izvor i foto: https://bibliotekasabac.org.rs/

Ovde ide vaša reklama

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Svi komentari