28/11/2022

Deliverko.rs dostava

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Samostalna izložba Vladimira Miljkovića u KC Šabac

Prema slikama što ih je Šapčanin Vladimir Miljković, odabrao i pripremio za prvo samostalno izlaganje u svom rodnom Šapcu, nameće se nekoliko važnih zaključaka. Pre svega, očito je da se kao umetnik formirao na estetskim idejama i shvatanjima koja proističu iz tekovina zapadnoevropskog nasleđa i kulture uopšte. To znači da se suština njegovog dela izvodi iz bića slike u čijem se epicentru interesovanja nalazi čovek. Zbog toga je njegovo slikarstvo prožeto emotivnošću, koja istini na volju nije na površini.

Ovom izložbom koju je nazvao „Sekundarna memorija“, objedinjeno je nekoliko njegovih poslednjih ciklusa, a u isto vreme izložba je mala, intimna retrospektiva njegovog prethodnog umetničkog stvaralaštva. Njegova emotivnost se ne iskazuje preteranim gestom, plamtećim kolorističkim skladovima ili dramatičnim kontrastima materije čije poreklo nije u realnom, već imaginarnom svetu umetnikove intime. Zatim, u tom njegovom svetu, bremenitom veoma složenim filozofskim, literalnim i filmskim sadržajima, snaga emotivnih tenzija raste sa dubinom na kojoj su one zapretene.

Sličan je njegov odnos prema boji. Koloristički skladovi kojim se izražava samo naizgled zvonki, dok u stavri deluju pesimistički, katkad depresivno, a ponekad hladno i oporo. Naravno, armatura slike je čvrsta, ekspresivna i uglavnom svedena na definisanje oblika i što je najvažnije, na razgraničenje kontrastnih bojenih površina ili dramatično sučevaljanje svetlosti i senke.

Vladimir Miljković, je umetnik generacije koja dolazi, u naslovu izložbe „Sekundarna memorija“ dao je do znanja da je svestan nasleđa koje sa sobom nosi treći milenijum. Njegovo slikarstvo svedoči da je na put ka sopstvenom umetničkom identitetu krenuo sigurnim koracima rasterećen bremena prethodne moderne umetnosti. On nema nameru da nas zastraši svojim ukazivanjem na sve što nas povređuje, ugrožava, već da nas navede na suštinu: ako ovo stanje čoveka (civilizacije visoke tehnologije) nije dobro, a nije, kako dalje?!

Sonja Petrović Jagić

Izvor i foto: fbstranica/kulturnicentaršabaczvaničnastranica

Mesto za reklamu

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari