Šabac

25°C
Few clouds
29/09/2022

Deliverko.rs

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Izložba ,,Milutin Milanković“

U okviru Evropske noći istraživača Кulturnog centru Šabac u periodu od 26. do 30. septembra od 10.00 do 19.00 biće postavljena izložba – Milutin Milanković.
U vreme kada je nastala ova izložba, lik Milutina Milankovića nalazi se na novčanici od 2.000 dinara. Milutin Milanković je za 80 godina života preživeo četiri rata, uvek na strani okupacije. Iza sebe je ostavio porodicu, decu i unuke, ostavio je naučno nasleđe budućim generacijama. Milanković je danas jedna od velikih inspiracija mnogima koji odluče da se pronađu u naučnim vodama. Svojim pečatom potvrdio je mesto Srbije u svetskoj nauci, i dao svetao primer upornosti i požrtvovanja. Još 1925. godine započeo je svoje prvo naučno-popularno delo koje je najverovatnije na polici svakog astronoma amatera, fizičara ili matematičara, knjigu pod naslovom “Kroz vasionu i vekove”.

Na ovoj izložbi upoznaćete, dakle, jednog velikog svetskog naučnika. Čoveka koji je planeti objasnio teoriju nastajanja ledenih doba, iako to tada oni još nisu razumeli. Upoznaćete uglednog građevinskog inženjera, školovanog u velikoj Bečkoj tehničkoj školi školi, prvog srpskog doktora nauka u ovoj oblasti. Upoznaćete nekadašnjeg direktora Astronomske opservatorije u Beogradu. Profesora nebeske mehanike, teorijske fizike i racionalne mehanike.

Dobro došli, upoznajte sve ličnosti jednog Milutina Milankovića.

Izvor/fbstranica/centarzastručnousavršavanješabac

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Mesto za reklamu

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari