facebook
25/09/2023

Opština Bogatić dobila vozilo za sakupljanje reciklažnog komunalnog otpada

Zajedničkom realizacijom projekta Ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade Švedske, kroz program IPA 2017-est, opština Bogatić i komunalno preduzeće dobili su vozilo za sakupljanje reciklažnog komunalnog otpada. Ukupan iznos investicije je blizu 200.000 evra u kojem je opština Bogatić učestvovala sa nešto više od 10 odsto svojih sredstava.

„Realizovali smo zajednički projekat sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ambasadom Švedske, u programu IPA 2017. Ukupan iznos investicije je nešto malo manje od 200.000  evra,  u kom je Opštine Bogatić učestvovala sa 25.000, a ostalo su pokrili partneri. Kamion je danas stigao, kao i kante, koje će se koristiti za reciklabilni otpad na teritoriji naseljenog mesta Bogatić.

Mi ćemo u naredne dve nedelje, zajedno sa Javno-komunalnim preduzećem podeliti građanima kante, gde će oni moći da odvajaju otpad, papir, plastiku i metal, koji će se ovim kamionom potom verovatno dva puta nedeljno odnositi na deponiju. Naš vozni park nije dozvoljavao da možemo da pokrijemo sva sela u usluzi odnošenja smeća.

Do skoro je bilo pokriveno sedam mesnih zajednica, a nabavljanjem ovog vozila u rad JKP-a, mi smo oslobodili drugi kamion koji ćemo uključiti u odnošenje smeća  iz preostalih naseljenih mesta. Već danas ćemo se sastati sa predstavnicima mesnih zajednica, već od četvrtka ćemo krenuti u potpisivanje ugovora i siguran sam da ćemo do kraja godine sva sela na teritoriji opštine Bogatić pokriti sa odnošenjem smeća. JKP će u tom slučaju verovatno morati da radi u dve smene, ali imamo uslove i za to“, rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika Opštine Bogatić.

Veliki broj divljih deponija na teritoriji naše opštine višedecenijski je problem, ali je, ističu, plan lokalne samouprave da ih u nerednih nekoliko godina sve zatvore.

„Mnogo je privremenih i nelegalnih deponija, gde građani bacaju raznorazni otpad, ali jednostavno nisu ni imali mogućnosti da ga odlože propisno. Mi smo već krenuli u zatvaranje divljih deponija, ali je to ogroman i obiman posao i očekujem da ćemo kroz dve ili tri godine uspeti da ih zatvorimo sve, da napravimo od naše opštine čisto i zdravo mesto“, dodao je Teodorović.

Foto /macvainfo.rs

Komentari

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari