facebook
23/03/2023

Ovde ide vaša reklama

100 godina od podizanja Spomen kosturnice u Mačvanskom Prnjavoru

Petog novembra, obeležava se 100 godina od izgradnje i osvećenja Spomen-kapele sa kosturnicom u Prnjavoru, koja predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ovom prilikom pozivamo sve meštane Prnjavora, okolnih mesta i gradova da zajednički obeležimo ovaj značajan jubilej.
Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački g. Jerotej.


Spomen-kosturnica žrtvama Prvog svetskog rata podignuta je na inicijativu meštana Prnjavora, jedinog sela u Srbiji odlikovanog Кarađorđevom zvezdom i nesebičnim zalaganjem dr Arčibalda Rajsa, kao i uz svesrdnu pomoć kralja Aleksandra I Кarađorđevića Ujedinitelja.


Predsednik pododbora za njeno podizanje bio je Nikola Pašić, a potpredsednik Arčibald Rajs. Spomen-kosturnicu projektovao je arhitekta Milan Minić. U nju su pohranjene kosti 535 stradalnika iz Prnjavora.
Spomen-kosturnica je svečano osvećena 5. novembra 1922. godine u prisustvu izaslanika kralja Aleksandra, Arčibalda Rajsa, ministra pravde Laze Markovića, potpredsednika Narodne skupštine Milorada Vujičića i drugih poznatih ličnosti.

U organizaciji prigodne svečanosti učestvovali su: Crkvena opština Prnjavor, Grad Šabac, Dom kulture „Prnjavor“, OŠ „Кralj Aleksandar Кarađorđević“, Mesna zajednica Prnjavor i Podružnica za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. iz Prnjavora.

Izvor/fbstranica/domkultureprnjavor

Ovde ide vaša reklama

Ovde ide vaša reklama

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari