28/11/2022

Deliverko.rs dostava

Dostava hrane

Dostava: ‎062 555 375

Ženska patnja nije ,,ekskluziva“

Nekoliko stotina građana protestovalo je danas ispred redakcije ,,Informera“ kako bi iskazali protivljenje objavljivanju intervjua sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je taj medij sinoć pustio u javnost. Prisutni su bili predstavnici političkih stranaka, kao i brojni građani koji su stali na stranu žena. Feministički pokret ,,Ženska solidarnost”, koji je pozvao na protest, pokrenuo je i peticiju gde traže da se Igor Milošević hospitalizuje ili da se skloni sa uica, jer je kao serijski silovatelj povratnik itekako opasan po društvo, po žene.

Iako je problem seksualnog nasilja nad ženama duboko ukorenjen, svedoci smo da je prethodnih godina sve više žena koje ne žele više da ćute o toj vrsti nasilja. Svaka hrabra žena koja se odluči da prijavi nasilnika mora proći mukotrpan put kroz više institucija – od zdravstvenog pregleda, davanja izjave policiji, potom izjave tužiocu, da bi samom sudskom postupku vrlo često bila izložena ponižavajućim pitanjima branilaca okrivljenih. Na taj način žrtva iznova i iznova ponavlja traumu kroz koju je prošla. Kao da sve to nije dovoljno, pojedini novinari o takvoj vrsti nasilja izveštavaju senzacionalistički i time se indirektno stavljaju na stranu nasilnika, dajući im prostora u medijima.

Intervju sa višestruko osuđenim silovateljem, Igorom Miloševićem, samo je kulminacija medijskog izveštavanja u prethodnih nekoliko dana. Umesto poziva institucijama da preuzmu odgovornost za bezbednost građanki, mediji su preporučivali različite načine samoodbrane, od toga gde se može kupiti „peper sprej“, do toga da li svaka žena treba da nosi nož sa sobom. Novinari bi trebali da imaju jednu vrstu odgovornost prema onome šta pišu i objavljuju, ženska patnja i nesreća, nikako ne treba da budu izvor prihoda. Razlog više je i to što u Srbiji ne postoji dobro organizovan sistem za takve prestupnike, nakon izlaska iz zatvora ne preduzimaju se nikakve mere zaštite.

Da su takve mere itekako potrebne, govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku – tokom 2021. godine, podneto je ukupno 498 prijava za krivična dela protiv polne slobode, odnosno za neku vrstu seksualnog nasilja. Od 498 prijava, 79 su podnete zbog silovanja, od čega je samo 25 punoletnih lica osuđeno i to kaznom zatvora. Broj žrtava ove vrste nasilja verovatno je i veći, jer se žene i dalje teško odlučuju da prijave nasilnike. Izlazak u javnost žrtava seksualnog zlostavljanja može da ohrabri druge koji su pretpreli neki vid nasilja da o tome progovore.

Seksualno i svako drugo nasilje može se prijaviti bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192. Psihičku, pravnu i lekarsku pomoć žrtve mogu zatražiti i pozivima na: SOS linije za žrtve nasilja – 0800 222 003 SOS telefona Autonomnog ženskog centra – 0800 100 007SOS telefona Centra za podršku ženama – Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu – 0800 101010

Foto: N1

Mesto za reklamu

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari