facebook
25/09/2023

Šabački vašar

Danas se, na Malu Gospojinu, održava nadaleko čuveni Šabački vašar koji je postao gotovo sinonim za ovaj grad. Šabac je prethodnih dana oživeo na poseban način, ispunjen karnevalskom atmosferom, radošću, osmesima i velikom količinom pozitivne energije, a to upravo i jeste pravi duh ovog grada i njegovih stanovnika.
Međutim, prvobitni Šabački vašar, bio je pandan današnjim sajmovima poljoprivrede i privrede. Od svog nastanka na njemu su bogati mačvanski, pocerski, jadarski domaćini prodavali stoku i primarne poljoprivredne proizvode koje su gajili. Šabački trgovci su sklapali vrlo unosne poslove sa domaćim i stranim kupcima. Uveče bi šabački trgovci i njihovi poslovni partneri vršili poslovne pregovore u čuvenim šabačkim kafanama uz muzičke bendove i bogatu trpezu. 
Šabac je tada pokazivao svoje bogatstvo i moć jednog trgovinskog i ekonomskog centra Srbije, ali i Balkana.

Nakon Drugog svetskog rata, Šabački vašar menja svoju prvobitnu funkciju poljoprivrednog sajma i dobija novu, funkciju zabavnog karaktera. Međutim, ta zamena funkcija nije uticala na njegovu masovnost i popularnost, i to je taj fenomen jedne manifestacije koja opstaje do danas.
Najveće vašarište koje se prostire na 13 hektara otvorio je svoje kapije 14. septembra, a prema ogromnom interesovanju zakupaca tezgi, ovogodišnji vašar će nadmašiti sve dosadašnje. Najveći broj posetilaca očekuje se danas, glavnog dana, jer se narod uželeo vašara.

Hoćemo li u Šabac na vašar?

Foto: Glas Podrinja

Komentari

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari