Obeležavanje 8. novembra, Evropskog dana zdrave hrane i kuvanja sa decom, pokrenula je 2007. godine Evropska komisija sa ciljem promovisanja zdravih navika u ishrani i isticanjem značaja pravilne ishrane na zdravlje. Navike o pravilnom načinu ishrane
počinju da se formiraju u najranijem detinjstvu te ukoliko deca nauče da uživaju u kuvanju, jedu zdravo i usvoje zdrave životne navike od ranog detinjstva, mnogo je veća verovatnoća da će nastaviti sa takvom praksom i u kasnijem periodu života, objavio je Zavod za javno zdravlje Šabac.
Gojaznost dece u Evropi raste alarmantnom brzinom i ubrzava se rapidno. Stručnjaci upozoravaju da je prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu vodeći uzrok prevremene onesposobljenosti i smrti, kao i faktor rizika za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma u odraslom dobu, ali i sve prisutnijih u dečjem uzrastu. Takođe naglašavaju da preko 60% dece koja imaju prekomernu težinu u detinjstvu i u kasnijim godinama ima problema sa gojaznošću.
Zdrava ishrana utiče na zaštitu od pothranjenosti u svim njenim oblicima, kao i na prevenciju nezaraznih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca, moždani udar i rak. Nezdrava ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti predstavljaju globalne rizike po zdravlje.
Veoma je važno od najranijeg uzrasta učiti decu šta je pravilna ishrana i pomoći im da ovladaju osnovnim veštinama pripreme zdravih obroka. To može biti zabavna aktivnost kako deci tako i roditeljima. Navike u ishrani koje se usvoje u ranom uzrastu nose se kroz celi život i ukoliko su pogrešne neophodno je uložiti dodatni trud i napor da bi se promenile u korist očuvanja dobrog zdravlja.
Izvor: Glas Podrinja