Obeležavanje Svetske nedelje prevencije prekomernog unosa soli ima za cilj da istakne negativne posledice po zdravlje koje nastaju zbog prekomerne upotrebe soli, kao i da se akcenat stavi na efikasan pristup smanjenju unosa soli kroz svakodnevnu ishranu.Prekomerna količina soli u ishrani može imati negativne posledice po zdravlje.
Redovno konzumiranje prevelike količine soli u ishrani može povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska koji predstavlja jedan od glavnih uzroka moždanog i srčanog udara, dva najveća uzroka smrti širom sveta.
Smanjenje soli u našoj ishrani jedan je od najbržih i najefikasnijih načina za smanjenje krvnog
pritiska i poboljšanje zdravlja. Ono što često ne shvatamo je koliko soli jedemo jer se većina soli koju jedemo već nalazi u hrani koju kupujemo.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da ne konzumiramo više od 5 g dnevno, ali globalno, konzumiramo mnogo više od ovoga. Ako se populacijski unos soli smanji na 5 g dnevno, 1,65 miliona smrtnih slučajeva moglo bi se sprečiti od kardiovaskularnih bolesti svake godine.
Bez obzira na naše godine, pol ili etničku pripadnost, svi imamo koristi od smanjenja unosa soli. Poseban apel upućen je prehrambenoj industriju, uključujući sektor ishrane van kuće, da učini više na smanjenju količine soli koju dodaju našoj hrani, uključujući pružanje zdravije opcije i podsticanje javnosti da napravi male promene u svojoj ishrani, kuvanju i kupovnim navikama.
Osnovne preporuke za smanjenje unosa soli:
-Konzumirajte uglavnom svežu i minimalno prerađenu hranu
-Hranu pripremati sa minimalno ili bez dodataka soli
-Koristiti druge začine umesto soli ( biljni začini)
-Ograničiti unos soseva, umaka preliva
-Smanjiti količinu prerađenje hrane u ishrani
Izvor: WASSH; World Salt Awareness Week 2024; https://www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/salt-awareness-week/world-salt-awareness-week-2024/